אפוסטיל משרד החוץ | המדריך המלא על כל זכות המגיעה לכם| כל השאלות וכל התשובות

עו"ד לענייני ירושה רחל שחר

רקע אפוסטיל 2023

כיום, קיימים שני סוגים עיקריים של מסמכים ציבוריים שצריכים לאישור אפוסטיל. עם המסמכים המשתייכים לסוג הראשון ניתן למנות מסמכים ציבוריים שהונפקו על ידי רשויות המדינה השונות, כמו תעודת נישואין, תעודת לידה וכו'. עם המסמכים המשתייכים לקבוצה השנייה ניתן למנות אישורים נוטריוניים. אישור אפוסטיל על מסמכים מהסוג השני ניתן על ידי בתי המשפט, בעוד שאישור אפוסטיל עבור מסמכים רשמיים שניתנו על ידי רשויות המדינה ניתן על ידי משרד החוץ.
האגף במשרד החוץ אשר אמון על אימות מסמכים ציבוריים שניתנו בישראל על ידי רשויות ממשלתיות ומשרדים ממשלתיים הוא הענף לאימות מסמכים ציבוריים. בדרך כלל, אנשים הפונים לאגף הופנו על ידי נציגויות של מדינות זרות כדי לאמת מסמכים ציבוריים ישראלים למגוון צרכים, כגון תעודות נישואין וגירושין, אשרות עבודה ואישורי לימודים.

התהליך כולל הגעה פיזית למשרד החוץ ולכן כדאי להעזר בשירותי שליחויות אפוסטיל משרד החוץ ניתן ליצור עם מחלקת אפוסטיל במשרדנו קשר בטלפון 03-7949755

סוגי מסמכים שדורשים אישור אפוסטיל

סוג המסמך סוג אישור אפוסטיל
תעודת נישואין משרד החוץ
תעודת לידה משרד החוץ
פסקי דין והחלטות בית המשפט משרד החוץ
תעודות שמצביעות על היעדר מידע פלילי או תעבורתי משרד החוץ
תעודות הסמכה של רופאים משרד החוץ
צווי ירושה מרשם לענייני ירושה או בתי המשפט משרד החוץ
תעודות בגרות משרד החוץ
תעודות בית ספר ותעודות אקדמיות משרד החוץ
תעודות גירושין משרד החוץ
פסקי דין של בתי הדין הרבניים משרד החוץ

על אילו מסמכים ניתן לקבל אישור אפוסטיל במשרד החוץ?

תעודות מטעם משרד הפנים;

פסקי דין והחלטות בית המשפט;

כלל התעודות אשר הונפקו על ידי צה"ל;

מסמכים המעידים על היעדר מידע פלילי או תעבורתי;

תעודות נישואין;

תעודות הסמכה של רופאים;

צווי ירושה מטעם הרשם לענייני ירושה או בתי המשפט;

תעודות בגרות;

תעודות בית ספר ותעודות אקדמיות;

תעודות גירושין ופסקי דין של בתי הדין הרבניים.

מה זה אפוסטיל?

אפוסטיל הוא מושג מן המשפט הבינלאומי אשר מתאר את אימות נכונותה של חתימה המופיעה על גבי מסמכים ותעודות ציבוריים, כגון תעודת נישואין, תעודת לידה וכיוצא באלה. כחלק מן האימות, מוודא האפוסטיל כי התעודה אכן מקורית ורשמית וכי היא הונפקה על ידי הרשות אשר מוסמכת לכך.
כמו כן, אפוסטיל יכול לאשר את סמכותו של נוטריון. אפוסטיל אמון על אימותה של חתימת הנוטריון על גבי המסמך, וכן על אישור העובדה שהנוטריון אשר חתום על אותו מסמך הוא אכן נוטריון מוסמך על פי דין.

אפוסטיל משרד החוץ המדריך המעודכן 2023
אפוסטיל משרד החוץ המדריך המעודכן 2023

קצת היסטוריה על אפוסטיל 

המדינה

האם חתומה על אמנת האפוסטיל?

ארגנטינה

כן

אוסטרליה

כן

בחריין

כן

אזרבייג'ן

כן

אוסטריה

כן

צ'ילה

כן

ברזיל

כן

בלגיה

כן

צ'כיה

כן

קרואטיה

כן

קפריסין

כן

פינלנד

כן

גאורגיה

כן

צרפת

כן

ארצות הברית

כן

יוון

כן

גרמניה

כן

אוקראינה

כן

טורקיה

כן

בריטניה

כן

שוויץ

כן

דרום אפריקה

כן

ספרד

כן

דרום קוריאה

כן

פורטוגל

כן

רומניה

כן

ניו זילנד

כן

הולנד

כן

פולין

כן

טאיוואן

לא

קנדה

לא

תפקידו של האפוסטיל נולד בעקבות אמנת האג, אשר נחתמה ביום 5.10.1961 במטרה לחסוך הליכי אימות מורכבים להם נדרשו אנשים אשר ביקשו להציג תעודות ציבוריות ממדינה אחת במדינה אחרת. עובר לחתימת האמנה, אנשים שביקשו לאמת את מסמכיהם היו צריכים תחילה לאמתה ברשות שהנפיקה אותה. לאחר מכן, היה עליהם לפנות למשרד החוץ של מדינתם ולאמת שם את חתימת המשרד המנפיק. לבסוף, היו צריכים אותם אנשים לגשת לקונסוליה או לנציגות הדיפלומטית של המדינה שבה הם היו מעוניינים להציג את המסמך ולאמת שם את חתימת משרד החוץ.
אמנת אפוסטיל שמה סוף לשרשרת האימותים. כיום, די באישור אפוסטיל על מנת להציג מסמך רשמי בכל מדינה החתומה על האמנה. כיום חתומות על אמנת האג כמעט מאה עשרים מדינות, כולל ארגנטינה, אלבניה, אוסטרליה, בחריין, אזרבייג'ן, אוסטריה, צ'ילה, ברזיל, בלגיה, צ'כיה, קרואטיה, קפריסין, פינלנד, גאורגיה, צרפת, ארצות הברית, יוון, גרמניה, אוקראינה, טורקיה, בריטניה, שוויץ, דרום אפריקה, ספרד, דרום קוריאה, פורטוגל, רומניה, ניו זילנד, הולנד, פולין ושלל מדינות אחרות.
למרבה התמיהה, מספר מדינות מערביות בולטות כמו טאיוואן וקנדה אינן חתומות על אמנת אפוסטיל. לפיכך, אדם אשר מעוניין להציג תעודה ציבורית ישראלית במדינות אלה ייאלץ לעבור את שרשרת האימותים שתוארה לעיל.
אילו קריטריונים קיימים לקבלת אישור אפוסטיל?
משרד החוץ מעניק אישור אפוסטיל רק למסמכים ציבוריים שנחתמו על ידי פקיד הרשות אשר הפיקה את המסמך המתבקש. לעומת זאת, מסמכים נוטריונים המצריכים אישור אפוסטיל מטעם בית המשפט יאושרו רק במידה שהנוטריון מופיע ברשימת הנוטריונים שהוסמכו על ידי משרד המשפטים.
לאחר בדיקת ואישור המסמכים ותשלום האגרה, ינפיקו פקידי משרד החוץ או בית המשפט (בהתאם לסוג התעודה) בהתאם לנוסח שנקבע באמנת האג.

מתי אנו נדרשים לאישור אפוסטיל?

אנו חיים בתקופה גלובלית מתמיד – ניתן לתקשר עם אנשים מהצד השני של העולם בלחיצת כפתור. יחד עם זאת, ישנם לא מעט סידורים שאנחנו מוכרחים לערוך אם אנו מעוניינים להנפיק אזרחות זרה, לעבור למדינה אחרת לצרכי לימודים או עבודה או לעשות עסקים בחוץ לארץ.
אם אנו מעוניינים שמסמכים שאנו מתרגמים מהשפה העברית לשפת מדינת היעד יהיו קבילים משפטית, עלינו לתרגם אותם באמצעות נוטריון מוסמך ולספק להם אישור אפוסטיל בהתאם לאמנת האג.
בשנים האחרונות, יותר ויותר ישראלים נדרשים לאישור אפוסטיל כחלק מתהליך קבלת אזרחות זרה. על מנת לקבל דרכון זר, עליכם לתרגם מגוון מסמכים מעברית לשפה הרשמית של המדינה שאתם מעוניינים לקבל דרכון מטעמה. למשל, במידה שאתם מעוניינים לקבל דרכון פולני, יהיה עליכם לתרגם תעודות לידה, תעודות נישואין ומסמכים שונים מצה"ל מעברית לפולנית.

אף על פי כן, תרגום עצמאי של מסמכים רשמיים אינו מספיק כדי להעניק להם תוקף משפטי במדינת היעד. עליכם למסור את המסמכים המתורגמים לנוטריון שיערוב לכך שהם תורגמו היטב. תרגום ללא חותם נוטריוני יהיה חסר תוקף משפטי ולא ניתן יהיה לעשות בו שימוש לצורך קבלת אזרחות זרה.
ואולם, כפי שציינו מוקדם יותר, אין די באישור נוטריוני על מנת שמסמך יקבל תוקף משפטי במדינה זרה. לאחר קבלת אישור הנוטריון יהיה עליכם לקבל אישור אפוסטיל שיעיד שהנוטריון אכן מוסמך על פי דין.

צעדי התהליך לקבלת אישור אפוסטיל במשרד החוץ

שלב פעולות
שלב 1 התקשרו למחלקת אפוסטיל במשרד החוץ טלפונית במספר 03-7949755.
שלב 2 הגיעו פיזית למשרד החוץ בירושלים או השתמשו בשירותי שליחות אפוסטיל ממשרד החוץ.
שלב 3 המשרד יבצע את האימות ויתרגם את המסמך לשפה הרשמית של מדינת היעד.
שלב 4 המשרד ינפיק את אישור האפוסטיל על המסמך.
שלב 5 אפשרות לקבל את המסמך המאומת חזרה בדואר או לאסוף אותו ממשרד החוץ.

אישור אפוסטיל מחיר

המחיר שיש לשלם עבור אישור אפוסטיל נקבע על ידי משרד החוץ ומשתנה מעת לעת. כיום, עומד מחירו של אישור אפוסטיל על 38 שקלים. ראוי להדגיש כי עלותם של אישורים עבור מדינות שאינן חברות באמנת אפוסטיל כמו קנדה וטאיוון תלוי בנהלים הקבועים באותן מדינות.
נוטריון מחיר

אישור אפוסטיל משרד החוץ – האתגרים

קבלת אישור אפוסטיל מהענף לאימות מסמכים ציבוריים במשרד החוץ מלווה בשלל קשיים לוגיסטיים. תחילה, כדי להנפיק אישור אפוסטיל עבור מסמכים רשמיים במשרד החוץ, עליכם להסתכן במשלוח המסמכים בדואר. פרט לכך, עליכם לצרף קבלה המעידה על תשלום עבור חותמת אפוסטיל ואף לצרף מעטפה מבוילת וריקה שתירשם על גביה כתובתכם. משרד החוץ מדגיש כי מעטפות אשר יתקבלו מבלי שתצורף אלינו קבלה על תשלום לא יטופלו וישלחו בחזרה לשולחיהן.
במידה שאתם לא מעוניינים לשלוח מסמכים רגישים בדואר, באפשרותכם לנסוע ישירות למשרד החוץ בירושלים על מנת לטפל בבקשתכם. אף על פי כן, על פי רוב כרוכה קביעת תור במשרד החוץ בהמתנה של שבועות רבים. בנוסף לכך, הנסיעה מירושלים עלולה לגזול מכם יום עבודה שלם.
על מנת להתגבר על הקשיים המפורטים לעיל, באפשרותכם לפנות למשרד נוטריון המציע שירותי אפוסטיל. המשרד ידאג לתרגם עבורכם את המסמך, לספק אישור נוטריוני מהימן ולבצע את כל הסידורים הנדרשים על מנת לקבל אישור אפוסטיל.

עלויות לקבלת אישור אפוסטיל

סוג עלות סכום
אישור אפוסטיל 38 שקלים
עלויות תרגום נוספות עשויות להתנהג בהתאם לשפה ולתעודה שנדרשים לתרגם.

על מה עברנו במאמר זה

עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר
עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.

המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.