כמעל 50% מהמתחתנים במדינת ישראל מסיימים בגירושין, חלקם בלי ילדים וחלקם עם. כאשר אנחנו מדברים על דמי מזונות מדובר בתהליך גירושין אשר קורה עם ילדים. חישוב דמי מזונות הוא דבר שמעסיק המון את הזוגות שחושבים על תהליך הגירושין, במאמר הבא נדבר על מהם דמי מזונות, איך מחשבים אותם, האם יש קשר לגיל הילדים ועוד שאלות רבות כאלו אשר מעסיקות את הזוג לפני תחילת תהליך הגירושין.
דמי מזונות מתבססים על החוק שבו הוריו של הילד צריכים לקחת אחריות על הצרכים הבסיסיים שלו. מי שזכאי לדמי המזונות על פי החוק הינו ילד עד גיל 18, ילד מעל גיל 18 המשרת בצבא, שירות לאומי או שנת שירות. ההבדל בינהם שילד מעל גיל 18 זכאי למזונות מופחתים בלבד.
בישראל קיימים שני דינים שונים:
דמי מזונות זמניים הינם כספים המשולמים לבני זוג שנפרדו אשר שהתחילו תהליך תביעה בבית משפט אך טרם התקיימה פסיקת בית המשפט. מצב זה קורה על מנת להגן על הילדים ולדאוג למזונות שלהם לפני שנגמר הסכסוך בבית המשפט בין בני הזוג.
דמי המזונות נקבעים על פי מספר קריטריונים:
דמי מדור – כסף בשביל מגורים לילדים. דמי מדור ואחזקת הבית נחשבים כחלק חובה מצורכי הילדים. מדובר על סכום שהוא נפרד מהמזונות אך יכול להיכנס לחישוב דמי המזונות הכלליים. דמי מדור כוללים בתוכם את הדברים הבאים: דמי שכירות, תשלומי מים, חשמל, ארנונה, ועד ועוד. דמי המדור נקבעים לפי כמות הילדים הקטינים שיש לאותו הורה, זמני השהייה והפערים בהשתכרות ההורים.
במידה והוחלט כי האב הוא משלם המזונות העיקרי כמה דמי מדור הוא יצטרך לשלם:
כמו שאמרנו קודם סכום דמי המזונות מורכב גם מכמה זמן הילדים מבלים וישנים בבית של אמא או אבא.
הסכומים הללו לא כולל דמי מדור והוצאות מיוחדות של הילדים כמו מתנות, צעצועים ומשחקים שונים.
זוהי רשימה של הצרכים ההכרחיים של כל ילד שהוריו בתהליך גירושין:
צרכים אלו הם חובת האב ועד גיל 6 האב חייב לשלם דמי מזונות, לאחר מכן שני ההורים צריכים לחלוק באופן שווה ביניהם. האפשרות של האבא לשלם את המזונות נקבעת לא רק על פי עבודתו, אלא גם על פי נכסיו ורכושו כמו דירות, חסכונות ומה רמת ההכנסה במקצוע האב.
אישה תחויב על דמי מזונות אך ורק ומדובר באישה עם יכולת כלכלית גבוהה או נכסים וחסכונות רבים. במידה והאישה לא מצליחה להתקיים מהמשכורת שלה אזי האב ישלם את המזונות.
באם האב או האם לא יכול לשלם מזונות, ניתן לתבוע את הסבא וסבתא על מזונות קטינים.
ניתן לשנות את דמי המזונות במקרים חריגים אך ורק תחת נסיבות מיוחדות. במקרה זה התובע צריך להוכיח אחת משתי אופציות:
במידה ואתה ההורה שאינו משלם את המזונות וברצונך להגדיל את דמי המזונות, תצטרך להגיד בקשה ליישוב סכסוך ולהגיע לדין עם הצד השני. ובמידה וזה לא מצליח יש לגשת ע"י תביעה לדמות השיפוטית שבמקור קבעה את דמי המזונות. במידה וקבעתם את המזונות בהסכם יש להגיש בקשה לבית דין לדיני משפחה או בית דין איזורי.
גיל סיום הפסקת המוזנות הינו גיל 18, אך עם זאת, בישראל מפסיקים גם אחרי עקב שירות צבאי, לאומי או שנת שירות בזמנים אלה הילדים מסתמכים על ההורים כלכלית ולכן בית המשפט לרוב פוסק לגיל מאוחר יותר – החוק היבש אומר עד תום השירות הצבאי, הלאומי או עד גיל 21 – המאוחר מביניהם. בנוסף לכך, ילד בגיל 18 יכול עדיין להיות במסגרת הלימודית שלו כלומר בתוך 12 שנות הלימוד שהוא צריך לעשות כחוק. עקב כך שילדים בגיל הזה כבר יכולים להרוויח משכורת מינימלית ולדאוג לעצמם בצורה טובה יותר החוק אומר שגובה דמי המזונות צריך להיות כשליש ממה שנקבע עד גיל 18.
במידה וקיימת משמורת משותפת בין בני הזוג לא משלמים מזוגות. אבל קיים אבל ואבל גדול חייבים להתקיים 3 תנאים בסיסיים על מנת שזה יקרה:
עם הקדמה מגיעים שינויים רבים בנושא דמי המזונות ולכן תמיד חשוב להיוועץ בעו"ד.
הוצאות מיוחדות והוצאות חינוכיות מתחלקים בין ההורים לפי הכנסתם. אם מתוך 100% האם מרוויחה 30% והאב 70% אז האב ישלם על ההוצאה המיוחדת (לצורך הדוגמא 1,000 שקל) 70% שהם 700 שקלים והאם תשלם 30 אחוז שהם 300 שקלים.
בן מורד הוא בן אשר לא מוכן ללכת לבקר את אבא שלו גם אם ההחלטה בוצעה על ידי בית המשפט. אם האב טוען שהילד מורד הוא חייב להוכיח שהוא עושה כל שביכולתו ליצור קשר עם הילד ולנסות לגשר על הפערים. עם זאת, האב עדיין חייב לשלם דמי מזונות מינימליים. קיים הבדל משמעותי בין בית הדין הרבני לאזרחי בנוגע לטיפול של בן מורד כיוון שמצוות כיבוד הורים היא עליונה בבית הדין הרבני.
אם בתהליך תשלום המזונות הורה אינו משלם לילד את המזונות המגיעים לו עומדות בפני הילד 2 אפשרויות:
עולם דמי המזונות הינו עולם מורכב הבנוי מלבנים רבות ולכן במידה ואתם הגעתם לנווט בעולם הזה חשוב שיהיה לידכם עו"ד גירושין שמכיר את רזי החוק ויכול להמליץ לכם מה לעשות בכל צעד מהלך בניית עולמכם מחדש.
עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.
המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.