החלק שיקבע את המשך חייכם לאחר תהליך הגירושין הוא חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג. עם זאת, רבים לא יודעים שחלוקת הרכוש לא נוגעת רק למה שיש, אלא גם נוגעת למה שאין. כלומר חלוקת הרכוש בין בני הזוג כוללת בין היתר גם את חלוקת החובות ביניהם. במאמר הבא נסביר איך מחלקים חובות בגירושין, האם חובות מהעסק נכנסים לתוך החלוקה הזו ומה בתי המשפט יפסקו באם אתם קרובים להליך של פשיטת רגל.
אז החוק מפציר בנו לבצע חלוקה שווה של נכסי בני אלא אם אתם חתמתם על משהו אחר בהסכם ממון לפני הנישואין. דבר זה נוגע גם לחלוקה של חובות אשר נצברו במהלך חיי הנישואין ולא רק לחלוקה של הנכסים והכספים שצברתם עם השנים. ההיגיון שמוביל פה את החקיקה לגבי איך מחלקים חובות בגירושין הוא שחובות אלו יכלו לצבור לבני הזוג גם רווחים ולכן כל מה שיכל לצבור רווחים לבני הזוג יחולק שווה בשווה ביניהם.
לרוב בני זוג שחיו זמן רב יחד ייצברו חובות שקשורים למחייתם, לדירתם לדוגמא:
במידה וקיימים חובות עקב השקעה עסקית לא נכונה, ולא מדובר בחברה בע"מ, החובות הללו גם יהיו חלק מהעוגה כיוון שמטרתם הייתה לייצר כסף למען התא המשפחתי. כלומר גם בן הזוג של ביצע את העסקה הזו היה יכול להרוויח ממנה במידה והיא הייתה מתממשת לכיוון החיובי.
יש מספר מקרים בודדים שבהם ניתן להוכיח בבית משפט שאין החובות קשורים לשני בני הזוג ע"י עורך דין גירושין טוב:
סוג החוב |
מה הוא אומר |
חוב שנוצר ללא ידיעת בן הזוג |
במידה ונוצר חוב ללא ידיעת הצד השני או לחילופין ללא הסכמתו החוב ייחשב רק של צד אחד בעייני בית המשפט. לדוגמא: אב שחתם ערבות לעסקה ללא ידיעת האם ומאחורי גבה וכמובן שהערבות התממשה ויצרה חוב. |
חוב כתוצאה מעבירה על החוק |
פה חשוב לציין שמדובר בהתנהגות פושעת של בן הזוג, כלומר פשע של ממש ולא רק אי צדק שיצר את החוב המדובר. לדוגמא: אם אחד מבני הזוג הלבין כספים. כמובן כל זאת במידה והצד השני לא ידע או היה חלק מתהליך הפשיעה. |
חוב מעצם הגירושין |
במידה ולאחר התחלת תהליך הגירושין אחד מהצדדים צבר חוב, החוב הזה יהיה שייך אך ורק לו. ולמה זה? כיוון שהליך הגירושין לא נחשב בשוב צורה ניהול משותף של בני הזוג. |
הפרדה רכושית |
אם בהסכם ממון או לחילופין אם פיזית יש הפרדה בין חשבונות הבנק ניתן להגיד שהרכוש הוא אינו משותף ובכך גם החובות אינם משותפים. ולכן שכשאתם נשאלים איך מחלקים חובות בגירושין שווה להבין איך עובדת ההתנהלות הפיננסית שלכם על מנת שתוכלו אולי לצאת מהליך הגירושין ללא חובות. |
במידה ויש לאחד הצצדים צורך להוכיח שהם פטורים מהחוב של בו הזוג ושהחוב הוא חוב שאינו משותף ביניהם ההמלצה הכי חמה שחובה לעשות היא הסכם ממון במהלך או טרם הנישואין. במידה ואין הסכם ממון לפני שאומר שישנה הפרדה רכושית אז בהיכרח תעשו הסכם ממון תוך כדי הנישואין כדי לשפר את מצבכם. בהסכם זה תוכלו לקבוע איזה רכוש שייך לשניכם ואיזה לא.
עוד על הסכם ממון תמצאו כאן >>>
במידה ובני הזוג קרובים לפשיטת רגל יש לבית המשפט אינטרס מאוד חשוב והוא להגן על הילדים בתהליך של הגירושין ובכך גם על איך מחלקים חובות בגירושין. ברוב המקרים בית המשפט ייצא מגדרו על מנת להצליח לשמר קורת גג לילדים ולמי שאחראי למשמורת שלהם. בסרטון הבא תוכלו לראות את עו"ד רחל שחר מדברת על הנושא של חובות בנישואין.
חלוקות חובות בגירושין הוא נושא קשה, כואב שפותח לעיתים המון ריבים בין בני זוג שמתגרשים, אך חשוב לשים לב שעם כל ה"אי צדק" קיים חוק שתמיד יכווין את בית המשפט להגיע להחלטה ולכן יש להתנהל בצורה מסודרת ומחושבת החל מתחילת הנישואין. במשרד עו"ד רחל שחר רוצים לעזור לכם לעבור את התהליך הקשה הזה של גירושין בצורה הטובה ביותר, צרו איתנו קשר עוד היום ואנחנו נדאג להיאבק בעבורכם!
עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.
המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.