תביעה לבטל ייפוי כוח מתמשך מה התהליך?-עו"ד רחל שחר
ביטול של ייפוי כוח מתמשך יכול להתבצע ע"י הממנה או ע"י בית המשפט.
ככלל, ממנה רשאי להורות בכל שלב על ביטול ייפוי כוח מתמשך הרשום על שמו, גם לאחר כניסתו לתוקף של המסמך.
יחד עם זאת, במסגרת ההוראות בייפוי הכוח המתמשך, הממנה רשאי להגביל את יכולתו להורות על ביטול לאחר כניסתו לתוקף של ייפוי הכוח המתמשך.
אם הממנה קבע בייפוי הכוח המתמשך כי הוא לא יוכל לבטל את ייפוי הכוח כאשר יהיה לא כשיר- אז במקרה שירצה לבטלו בכל זאת לאחר כניסה לתוקף, יהיה עליו לפנות לבית המשפט לצורך כך.
מי יכול להודיע על ביטול ייפוי כוח מתמשך?
יש להודיע לאפוטרופוס הכללי על ביטולו של ייפוי הכוח המתמשך.
הודעה על ביטול ייפוי הכוח המתמשך תוגש ע"י הממנה.
(אם ייפוי הכוח המתמשך בוטל ע"י בית המשפט והממנה אינו כשיר- על מיופה הכוח ליידע את האפוטרופוס הכללי על הביטול).
מהם הפרטים שצריכים להיכלל בהודעה
פרטי הזהות של הממנה.
פרטי הזהות של מיופה/י הכוח.
אם הממנה מעוניין לבטל את ייפוי הכוח המתמשך, עליו לשלוח למיופה/י הכוח הודעת ביטול בכתב, ולאחר מכן לצרף את הודעת הביטול שנשלחה למיופה/י הכוח להודעה שמוגשת לאפוטרופוס הכללי.
איך אפשר להודיע על ביטול של ייפוי כוח מתמשך
באופן מקוון
דרך מערכת כשרות משפטית Online, לאחר הזדהות במערכת ההזדהות הלאומית של מגישי ההודעה. לכניסה לשרות והסבר נוסף.
בקבלת קהל
בהתייצבות אישית במחוז האפוטורופוס הכללי, בהתאם למקום מגורי הממנה.
הגדרה | ביטול ייפוי כוח מתמשך יכול להתבצע על ידי הממנה או על ידי בית המשפט. |
זכות הממנה | ממנה רשאי להורות בכל שלב על ביטול ייפוי כוח מתמשך הרשום על שמו, גם לאחר כניסתו לתוקף של המסמך. |
הגבלה על ביטול | הממנה יכול להגביל את יכולתו להורות על ביטול לאחר כניסתו לתוקף של ייפוי הכוח. אם הממנה קבע כי לא יוכל לבטל את ייפוי הכוח כאשר הוא לא כשיר, עליו לפנות לבית המשפט במקרה שירצה לבטל את ייפוי הכוח. |
הודעה על ביטול | יש להודיע לאפוטרופוס הכללי על ביטול ייפוי הכוח המתמשך. הודעה זו תוגש על ידי הממנה. |
ביטול על ידי בית המשפט | אם ייפוי הכוח המתמשך בוטל על ידי בית המשפט והממנה אינו כשיר, אזי על מיופה הכוח ליידע את האפוטרופוס הכללי על הביטול. |
פרטי ההודעה | – פרטי הזהות של הממנה. – פרטי הזהות של מיופה הכוח. – במקרה של ביטול הממנה חייב לשלוח הודעת ביטול בכתב למיופה הכוח ולצרף את הודעת הביטול להודעה שמוגשת לאפוטרופוס הכללי. |
אמצעי ההודעה | באופן מקוון: דרך מערכת כשרות משפטית Online, לאחר הזדהות במערכת ההזדהות הלאומית של מגישי ההודעה. בקבלת קהל: בהתייצבות אישית במחוז האפוטרופוס הכללי, בהתאם למקום מגורי הממנה. |
כדי לבטל ייפוי כוח מתמשך, תמיד מומלץ להיעזר בעורך דין, אם כי אין חובה משפטית לעשות זאת. תהליך ביטול ייפוי כוח מתמשך יכול להיות מורכב, ודרושה הבנה מעמיקה של החוק והנהלים המשפטיים כדי להבטיח שהליך הביטול יתנהל בצורה תקינה ויעילה. עורך דין מתמחה יכול לסייע בהנחות המפורטות בהגשת הבקשה לקבלת מענה מבית המשפט, וכן להבטיח כי כל המסמכים והראיות הנדרשות יסופקו בצורה נכונה.
מהי תביעה לביטול ייפוי כוח מתמשך ומתי נזדקק לפנייה לבית המשפט?
סיפור מקרה: ביטול ייפוי כוח מתמשך
ערב אחד, בזמן שישבתי במשרד שלי כעורכת דין מומחיות לייפוי כוח מתמשך ואפוטרופסות לאפוטרופסות, נכנס למשרד שלי יוסי, גבר בן 50, שנראה מודאג מאוד. הוא סיפר לי כי אמו, מרים, בת 75, חיונית ואקטיבית, נתנה לו ייפוי כוח מתמשך שהוא מיופה הכוח שלה. אולם לאחרונה, אחותיו של יוסי, שחשו כי יוסי שולי ומנסה להשתלט על רכוש האם, החלו בלחץ על אמא שלהם כדי לשנות את המינוי ולקחת ממנו את הסמכויות.
יוסי הסביר כי אחותיו מנסות לשכנע את מרים להעניק להן את ייפוי הכוח, כאשר הן עושות זאת מתוך חשש שהן עלולות לאבד את התמונות הכספיות אם יוסי ינהל את העניינים. הוא היה נרגש ודיבר על הקשר החזק שלו עם אמו ועל כך שהוא העובד הכי נאמן לצרכיה.
נוכחותו של יוסי הבהירה לי כי מדובר במצב רגיש שדורש טיפול מקצועי ולטובת מרים. החלטתי לפעול באופן מיידי כדי להגן על זכויותיו של יוסי ועל האינטרסים של מרים.
ראשית, החלטתי לבדוק את המצב בבית האבות שבו גרה מרים. קבעתי פגישה עם אנשי המקצוע המנהלים את המקום, כולל הרופא והעובדת הסוציאלית. במהלך השיחות, יכולתי להציג להם את הסיטואציה ולהביע את חששותיי לגבי הכוונות של אחותיו של יוסי. אנשי המקצוע הסבירו לי כי מרים היא אישה פעילה ובעלת תודעה טובה, הם היו יכולים להמליץ על יוסי כמנהל המתאים לענייניה וכאיש לו אכפת מניצחון האינטרסים שלה.
לאחר מכן, נפגשתי עם שכנים של מרים, מספר אנשים שהכירה זמן רב, והם סיפרו לי על הקשר המתמשך בינה לבין יוסי. הם ציינו כי יוסי מבקר את אמו באופן קבוע ודואג לכל צרכיה האישיים, ומפעיל פעילויות שמביאות חיוניות ושמחה לחייה. השכנים גם הסכימו לכתוב מכתבי המלצה שיתמכו במינויו של יוסי.
לבסוף, דיברתי עם המוזרת האישית של מרים, שהייתה כבר במשך שנים רבות בחייה, והיא נתנה עדות חיובית נוספת על כך שיוסי תמיד שמר על יחס טוב לאמו ושהוא העדיף את טובתה בכל נושא.
לאחר שהצגתי את כל העדויות שהשגתי — מכתבי המלצה מאנשי מקצוע, שכנים ומוזרת אישית — יצרתי תיק מסודר עם כל הראיות שהראויות לכך שיוסי הוא האדם המתאים להיות מיופה הכוח הצמוד לאמא שלו, מרים.
בשלב זה, יוסי ואני הגשנו בקשה לבית המשפט לשמור על ייפוי הכוח המתמשך ולעמוד נגד הניסיונות של אחותיו לשנות את המינוי. בדיון המשפטי, הצגתי את כל הראיות שנאספו, והדגשתי את הקשר העמוק והמשמעותי שבין יוסי למרים, ואת העובדה שהוא דואג לה באופן אישי.
בסופו של דבר, השופט קיבל את הבקשה שלנו, קבע שייפוי הכוח המתמשך נשאר בתוקף, והעמיד את יוסי בתפקידו כמנהל העניינים של אמו. יוסי היה מאושר, וההקלה על פניו הייתה ניכרת. לא רק שהוא הצליח לשמור על מחויבותו לאמו, אלא גם חיזק את הקשר ביניהם.
מקרה זה היווה לי דוגמה נוספת לחשיבות של ייפוי כוח מתמשך ולהגנה על זכויותיו של אדם במצב רגיש, והרגשתי סיפוק רב מהעבודה שלי בתור עורך דין מומחה לאפוטרופסות.
תביעה לביטול ייפוי כוח מתמשך היא הליך משפטי שמטרתו להפסיק את תוקפו של ייפוי הכוח שניתן לאדם מסוים (מיופה הכוח) על ידי הממנה. תהליך זה מתבצע כאשר הממונה מרגיש שמיופה הכוח לא מתנהל בצורה נאותה, או כאשר יש סיבות אחרות שמבוססות על החוק, כדוגמת:
-
חוסר פעולה נאותה: אם מיופה הכוח לא מפעיל את הסמכויות שהוענקו לו בהתאם לרצון הממונה.
-
הענקות לא נאותות: אם ייפוי הכוח הונח בידי הממונה לאור מרמה, ניצול או לחצים לא הוגנים, או בתנאים שלא היו מאפשרים לו לתת מסמך זה.
-
שינוי במצב הממונה: אם האדם שמונה כמיופה כוח אינו רוצה להיות יותר מיופה כוח, או אם הוא איבד בעצמו את כושרו להבין את משמעות ייפוי הכוח המתמשך.
על י ס' 32כט(ב) לחוק, מספר גורמים רשאים להגיש בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך. הנה פירוט של הגורמים הללו ותפקידיהם:
-
היועץ המשפטי לממשלה:
- היועץ המשפטי לממשלה, או נציגו, יכול להגיש בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך במקרים שבהם הוא מזהה פגיעות או אי-סדרים הנוגעים לשימוש בסמכויות שניתנו על פי ייפוי כוח מתמשך. באמצעות הגשת בקשה זו, הוא משמש כנציג הציבור ומגן על האינטרסים של הממנה, במיוחד כאשר מדובר באי-בהירות או במרמה.
-
הממנה:
- הממנה עצמו, כלומר האדם אשר העניק את ייפוי הכוח המתמשך, יכול להגיש בקשה לביטול בכל זמן שהוא. אם הממנה מזהה כי מיופה הכוח פוגע בו, לא פועל בהתאם לרצונו, או אם הוא עצמו שינה את דעתו בנוגע להענקת הסמכויות, יש לו זכות לפנות לבית המשפט ולבקש לבטל את ייפוי הכוח.
-
קרובו של הממנה:
- קרובי משפחתו של הממנה, שנחשבים לאנשים בעלי עניין אישי, יכולים גם הם להגיש בקשה לביטול. קרובים אלו יכולים להחליט לפעול לבית המשפט אם הם רואים כי הממנה נמצא במצב של פגיעות או אם מיופה הכוח שואף לפגוע במצבו של הממנה.
-
ידיד קרוב של הממנה:
- בנוסף, גם ידידים קרובים של הממנה יכולים להגיש בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך. כאשר הידידים מודאגים לגבי המצב של הממנה או שהחברה של הממנה סובלת מהתנהלות לא ראויה מצד מיופה הכוח, יש להם את הזכות לפעול ולהגיש את הבקשה.
-
יוזמת בית המשפט:
- חשוב לציין כי לבית המשפט יש סמכות לפעול ביוזמתו לביטול ייפוי כוח מתמשך, גם אם לא הוגשה בקשה על ידי אחד מהגורמים הנ"ל. במצבים שבהם בית המשפט מזהה בעיות חמורות או סכנה לממנה, הוא יכול למנות לעצמו חוקר או להפעיל אמצעים אחרים כדי לבדוק את המצב.
סיכום זה מדגים כי קיימת מעגל שלם של גורמים שהחוק מתיר להם לפעול ולשקול את טובתו של הממנה בכל הנוגע לביטול ייפוי כוח מתמשך, דבר המבטיח פיקוח על השימוש בסמכויות והגנה על זכויותיו של הממנה
-
הליך הגשת תביעה לביטול ייפוי כוח מתמשך
-
הכנת המסמכים: על מגיש הבקשה לאסוף ראיות רלוונטיות, כגון עדויות, מסמכים רפואיים, מכתבים וכדומה שיכולים לתמוך בטענה לביטול.
-
הגשת הבקשה לבית המשפט: התביעה מופיעה כבקשה לבית המשפט המוסמך, שם יפורטו הסיבות לבקשה והעובדות הנוגעות לעניין.
-
דיון בבית המשפט: לאחר הגשת הבקשה, יתקיים דיון שבו יוכלו הצדדים להציג את טיעוניהם. השופט יבחן את המידע שיוצג ויקבל החלטה האם לבטל את ייפוי הכוח או האם לשמר אותו.
-
מתן החלטה: לאחר סיום הדיון, השופט יפרסם את החלטתו, ואם יוחלט על ביטול ייפוי הכוח, תינתן הנחיה ברורה לעניין.
האם לאחר ביטול ייפוי כוח מתמשך עדיין יש חסיון עו"ד לקוח ומהו היקף תחולתו? פסק דין
במסגרת הליך ביטול של ייפוי כוח מתמשך בו נקטו חלק מילדיה של הגב' ר.ל. , דן בית המשפט לענייני משפחה בשאלה האם עורך הדין שערך ייפוי כוח מתמשך יכול לוותר על חיסיון עורך דין לקוח ולהעיד על נסיבות עריכת ייפוי הכוח המתמשך. עורך הדין שערך את ייפוי הכוח המתמשך –בתחילת חקירתו התנגד עורך הדין להעיד אודות נסיבות עריכת ייפוי הכוח המתמשך, מטעמי "חיסיון עורך דין לקוח"
בית המשפט קובע כי יש להסיר את חיסיון עורך הדין ולהורות לו להעיד על נסיבות עריכת ייפוי כוח מתמשך. בית המשפט מנמק זאת כך:
תיקון מס' 18 לחוק הכשרות המשפטית הביא לשינוי בדין עת נקבע מוסד חדש – ייפוי הכוח המתמשך, כחלופה לאפוטרופסות. הולדתו של התיקון לחוק הכשרות, אשר נעשה על רקע סעיף 12 לאמנת האו"ם בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות, מבטא את השאיפה להתנתק מן הגישה הפטרנליסטית כלפי קבוצות אוכלוסייה אלה, כקבוצות מוחלשות הזקוקות לסעד ולהתערבות מטעם המדינה, ומעבר לתפיסה אוטונומית – השמה דגש על כבודם ועל זכויותיהם, בשים לב לשונות ולנבדלות של כל אדם ואדם, על קיומו של מגוון מוגבלויות, מתוך הצורך בכיבוד רצונו של האדם המסוים עד כמה שאפשר, חירותו, ושיתופו בהחלטות הנוגעות אליו. ראו: דברי ההסבר לחוק, ה"ח הממשלה (תשע"ה) 890, עמ' 2.
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי באמצעותו רשאי אדם, בהיותו כשיר מבחינה משפטית ומסוגל לדאוג לענייניו, למנות אדם אחר לפעול בשמו ולדאוג לענייניו כפי שיוגדרו על ידו, החל מהמועד בו תיגרע כשרותו. על מנת להכיר בייפוי כוח כייפוי כוח מתמשך, עליו לעמוד בתנאים הקבועים בחוק הכשרות לרבות בקשר לאופן בו נערך (סעיף 32יג לחוק על תתי סעיפיו), באשר לאופן בו יש לחתום עליו ולאשר החתימה (סעיף 32יד לחוק), באשר להפקדתו בידי הגורם המוסמך לכך (סעיף 32יז לחוק) וכיו"ב. ראו: תמ"ש (ק' גת) 57254-12-16 פלוני נ' היועץ המשפטי לממשלה משרד הרווחה והשירותים החברתיים (08.12.2019).
לצורך עריכת ייפוי כח מתמשך העורך דין נדרש לעבור הכשרה מיוחדת מטעם האפוטרופוס הכללי בשיתוף עם לשכת עורכי הדין בסיומה הוא מוסמך לעריכת ייפוי כח מתמשך.
סעיף 32יד לחוק הכשרות המשפטית מטיל על עוה"ד שעורך את ייפוי הכוח המתמשך שלל חובות, ובין היתר, נקבע בסעיף קטן (ה), כי: "עורך הדין שבפניו נחתם ייפוי הכוח, יאשר על גבי הטופס כי הממנה חתם בפניו על ייפוי הכוח במועד הנקוב בו לאחר שהביא לידיעתו את הפרטים המפורטים בסעיף קטן (ג), וכי נוכח לדעת כי הממנה מבין את משמעות מתן ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו והתרשם, לאחר שנתן על כך את דעתו, כי ייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון בלא שהופעלו על הממנה לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול של מצוקתו או חולשתו".
בדברי ההסבר לתיקון מס' 18 נאמר ביחס לסעיף זה (שבהצעת החוק מופיע בסעיף 32י (ז)) כי "החתימה בפני עורך דין נותנת לממנה יתר הגנה וביטחון לגבי אפשרות עתידית כי יערערו על ייפוי הכוח, שכן על עורך הדין לאשר כי הוא נוכח שהממנה הניצב לפניו מבין את משמעות מתן ייפוי הכוח , מטרותיו ותוצאותיו וכי עשה את ייפוי הכוח בהסכמה חופשית ומרצון בלא שהופעלו עליו לחץ אן השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול של מצוקתו או חולשתו (ראה סעיף קטן (ז)). הוראה דומה קיימת בסעיף 2(ג1) לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973". ראו: ה"ח הממשלה (תשע"ה) 890, עמ' 13.
יפים לעניין זה גם הדברים האמורים בספרו של עו"ד משה בן דוד, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות וחלופותיה – הלכה ומעשה (מהדורה שניה, 2019), בנוגע לכובד אחריותו של עוה"ד שעורך את ייפוי הכוח המתמשך:
"בעת עריכת ייפוי הכוח על העורך לשוות לנגד עיניו את העובדה שהוא האחראי על התהליך המשפטי שהוא חלופת אפוטרופסות. ללא כלי עזר כמו כתבי טענות, תסקיר, עורך דין מייצג, עובד סוציאלי. עליו האחריות לוודא הבנת המשמעות והתוצאות, הסכמה חופשית ורצון, היעדר השפעה בלתי הוגנת וללא ניצול מצוקה…כדי שיהיה ברור מה רצון הממנה ישנו צורך לוודא תחילה כי לממנה כשירות משפטית, ובין השאר הוא מבין למה הוא נפגש עם עורך ייפוי הכוח. מומלץ כי עורך היכ"מ יחשוש מפני תאונה משפטית, שבגינה הוא יזומן לחקירה על אודות נסיבות עריכת היכ"מ. במקרה כזה, הוא יישאל מן הסתם כיצד וידא את כשירותו של הניצב לפניו, ואחר כך כיצד וידא את שאר המרכיבים הקוגנטיביים הנדרשים בחוק כגון הסכמה חופשית ורצון. כדאי לעורך להניח כהנחת עבודה שלא יהיה פרט שלא יישאל לגביו, ולפיכך, חשוב שישאל ויברר כל פרט עליו הוא עלול להישאל "מדוע לא בדקת?"… ". ראו שם, בעמ' 185.
בין שלל החובות המוטלים בחוק על עורך הדין שעורך יכ"מ הוטלה אף חובה מרכזית של מתן מידע והסברים לממנה על ייפוי הכוח, משמעותו והשלכותיו האפשריות (סעיפים 32יג(ד) ו-32יד(ג) לחוק הכשרות המשפטית). לנוכח החשיבות הרבה של סוגיית ההסברים שקיבל החזוי בעת עריכת ייפוי הכוח המתמשך קובע בית המשפט כי על עורך הדין חלה חובה להעיד בפני בית המשפט מה היו הנסיבות הספציפיות של עריכת ייפוי הכוח.
לנוחותכם ריכזנו עבורכם את החומר בטבלה מסודרת
עקרון החיסיון | החיסיון בין עורך דין ללקוח נוגע ליכולת עורך הדין להעיד על נסיבות עריכת ייפוי כוח מתמשך. בהליך הפסק הדין, נדונה השאלה האם ניתן להסיר את החיסיון כדי לאפשר לעורך הדין להעיד. |
הצגת המקרה | בית המשפט נדרש לבחון האם עורך הדין יכול להעיד על נסיבות עריכת ייפוי הכוח המתמשך, וקיים חיסיון משפטי בהתאם לתקנות והחוק. |
חקיקה רלוונטית | – חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962: סעיפים 32(a)(1), 32(ז)(א), 32(ח)(א), 32(ח)(ג), 32(ח)(ח), 32(יד)(ה), 32(כט) – תקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984: סעיף 519(א) – תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018: סעיף 157(א) |
החלטת בית המשפט | בית המשפט קובע כי יש להסיר את החיסיון ולהורות לעורך הדין להעיד על נסיבות עריכת ייפוי הכוח המתמשך. השופטת נימקה זאת בכך שמדובר בהליך בדיקת כשירות הממנה והאם החתימה התבצעה מרצון חופשי. |
סעיפים מרכזיים מחוק הכשרות | – סעיף 32(א): עילות לביטול ייפוי כוח מתמשך – מחמת מרמה, ניצול, חוסר כשרות. – סעיף 32(ז)(א): מקרה שבו לא ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך אם הממנה אינו כשיר. – סעיף 32(יד)(ה): חובה על עורך הדין לבדוק את כשירות הממנה. |
ציטוטים מרכזיים מתוך החוק | – "עורך הדין שבפניו נחתם ייפוי הכוח, יאשר… את משמעות מתן ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו…" (סעיף 32יד(ה)). – "ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי בו קובע אדם מי יטפל בענייניו בעתיד…" (סעיף 32יג). |
השלכות וחשיבות המאמר | המאמר מתווה את ההבנה על חשיבות החיסיון בהקשר של ייפוי כוח מתמשך, תוך הדגשת חובותיו של עורך הדין, וכולל את הצורך להפעיל הליך של בדיקה על הרצון והכנה של הממנה. הצגת המידע הזה חיונית להבטחת זכויותיו של הממנה ותקפות ייפוי הכוח. |