חוק מזונות ילדים: הלכה חדשה ופורצת דרך של בית המשפט העליון לא ניתן להגיש מזונות ילדים לבית הדין הרבני

עו

לא ניתן יותר לכרוך דיון במזונות ילדים בתביעה לבית הדין הרבני?

חוק מזונות ילדים: הלכה חדשה של בית המשפט העליון

האם ניתן לכרוך דיון במזונות ילדים בתביעה לבית הדין הרבני?

תם עידן האי ודאות בנושא כריכת מזונות בבית הדין הרבני הסתיימה האפשרות להגיש תביעות מזונות בבית הדין הרבני

בית המשפט העליון קבע שלא ניתן לכרוך תביעת מזונות ילדים להליך גירושין ובכך שם קץ למחלוקות האינסופיות בעניין זה.  

סיפורם של העותרים בבקשה אינו שונה מסיפורים של רבים המגיעים להתייעץ במשרדי. בני הזוג התחתנו כדת משה ישראל ונולדו להם שני ילדים. הבעל הקדים את האישה במירוץ הסמכויות והגיש תביעת גירושין וכרך אליה את תביעת המזונות, המשמורת והרכוש המשותף של בני הזוג.

בית הדין הרבני קבע כי הוא מוסמך לדון בכל שלוש הסוגיות. בתגובה לכך, הגישה האישה  בקשה לבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב-יפו לקבוע כי בית הדין אינו מוסמך לדון בסוגיות האמורות. בהחלטה אמיצה החליט השופט מוטי לוי להורות כי לא ניתן היה לכרוך את מזונות הקטינים ולכן נפל פגם בהחלטת בית הדין הרבני והחליט לבטל את החלטת בית הדי הרבני מחוסר סמכות.

גם בית המשפט המחוזי אישרר את החלטת כבוד השופט מוטי לוי  לגבי חוסר סמכותו של בית הדין לדון במזונות ילדים מכוח כריכה, והאישה הגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון.

הרקע לאי הסדר ולמירוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני הינו השאלה האם הלכת שרגאי עודה בתוקף?

בהלכת שרגאי הבהיר בית המשפט העליון כי מזונות לילדים ניתן לתבוע בשתי דרכים: הדרך הראשונה היא תביעה להשבת הוצאות של הורה שהוציא או עומד להוציא למזונות הילד ממי שחייב לזון את הילד. בדרך כלל תביעה כזו היא תביעה של אם להשבת מזונות שהוציאה או עומדת להוציא למזונות הילד, מאביו של הילד.

אם האב והאם טרם התגרשו תביעה כזו יכולה להיות כרוכה בתביעת הגירושין בתנאי שתעמוד בכל מבחני כריכה.

לעומת זאת תביעה של הילד בעצמו התובע מזונותיו מן ההורה החייב בכך, זוהי תביעת מזונות ממש ולא רק תביעה להשבת הוצאות ותביעה מסוג זה לא ניתן לכרוך בתביעה לגירושין.

למרות הלכת שרגאי במשך השנים ניצלו מתדיינים את ההבדל העדין בין שתי סוגי התביעות וכרכו את כל סוגי תביעות המזונות לבית הדין הרבני ויצרו מצב בו בית הדין הרבני קונה לעצמו סמכות שלא כדין.

מה אמר בית המשפט המחוזי?

כבוד השופט שאול שוחט שכתב את פסק הדין בבית המשפט המחוזי כתב פסק דין מרתק ובו הבהיר כי לא זו בלבד שהלכת שרגאי לא בוטלה אלא שהיא עודנה שרירה וקיימת ויש לפעול לפיה.

כבוד השופט שוחט דחה את הערעור וקיבל את עמדת השופט מוטי לוי.

למה בעצם חשוב שלבית הדין הרבני לא תהיה סמכות כריכה של מזונות ילדים?

החשיבות העצומה בפסק דין זה היא בעובדה שלמרות שבית המשפט העליון פסק בבע"מ 919/15 שבמקרה של משמורת משותפת לא יחולו הסדרי מזונות, למרות זאת בתי הדין הרבניים המשיכו לפסוק מזונות לגברים למרות היותם במשמורת משותפת ולמרות רמת השתכרות זהה.

פסיקותיו של בית הדין הרבני אשר היו מנוגדות להלכת בע"מ 919/15 הציתו מחדש וביתר שאת את מירוץ הסמכויות ואפשר לקוות כי כעת בית הדין הרבני לא ידון במזונות קטינים אלא כמובן אם ניתנה הסכמה של שני הצדדים.

על מה עברנו במאמר זה
Recommended Firm Logo
עו
לקבלת ייעוץ פרטני דיסקרטי - השאירו פרטים, או חייגו למספר:
03-7949755
Picture of עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר
עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.

המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.