שיעור הגירושין נמצא בעליה מתמדת בעולם המערבי, כאשר מספר הולך וגדל של זוגות בוחרים להיפרד. בעבר, הסטטיסטיקה הראתה שבערך אחד מכל שלושה זוגות מתגרש. עם זאת, התרחיש הנוכחי הוא די מדהים. בישראל, נכון לשנת 2023, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שיעור הגירושים זינק ל-47.3%, מה שמצביע על כך שכמעט כל זוג שני הולך […]
שיעור הגירושין נמצא בעליה מתמדת בעולם המערבי, כאשר מספר הולך וגדל של זוגות בוחרים להיפרד. בעבר, הסטטיסטיקה הראתה שבערך אחד מכל שלושה זוגות מתגרש. עם זאת, התרחיש הנוכחי הוא די מדהים. בישראל, נכון לשנת 2023, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שיעור הגירושים זינק ל-47.3%, מה שמצביע על כך שכמעט כל זוג שני הולך לקראת פרידה וומתחיל תהליך עם עורך דין גירושין. מגמת עלייה זו בשיעורי הגירושין מדאיגה ומדגישה את הדינמיקה המורכבת במערכות יחסים רבות כיום.
מדי שנה מוגשות בישראל אלפי תביעות גירושין ע"י עורך דין גירושין, המשקפות את המספר המשמעותי של זוגות המתמודדים עם ההחלטה לסיים את נישואיהם. הליכים משפטיים אלו כרוכים לרוב בסוגיות שנויות במחלוקת כגון: זמני שהות של הילדים, חלוקת רכוש ומזונות. כאשר כל אחד מבני הזוג מאמין שהוא זכאי ליותר או לפחות לחלק שווה בחלוקה, מכאן הדרך לפתחו של בית המשפט להכריע בסוגיה, קצרה מאוד.
ברור לכולנו שגירושין, במיוחד כאשר עורך דין גירושין בתמונה, זה תהליך לטווח ארוך. לא מדובר בתהליך שקורה ביום וגם לא ביומיים. מי שמתכנן לעבור את תהליך הגירושין צריך לאזור הרבה אומץ וסבלנות על מנת לעשות זאת בצורה שקולה ונכונה בעבורו ועבור משפחתו. ולכן חשוב מאוד להכיר את כל השלבים שחובה לעבור בתהליך הגירושין:
קבלת ההחלטה להתגרש היא השלב הראשון, הקשה והחשוב ביותר. לרוב זה יקרה לאחר תקופה שאחד מבני הזוג או שניהם אינו מרגיש כבעבר במערכת היחסים ולמרות ניסיונות תיקון רבים ונשנים לא חלה הצלחה ולכן התקבלה החלטה חד צדדית או משותפת שבה מסיימים את הזוגיות. לרוב החלטה זו או שמא הודעה זו מצטרפת למעבר של אחד מבני הזוג לבית אחר לרוב מדובר על מעבר חזרה למשפחה, מעבר לחבר או חברה טובים ובמידה ומדובר על מחשבה שהתבשלה הרבה זמן מעבר לדירה שכורה.
כבר בשלב זה מומלץ לפנות לאיש מקצוע – עורך דין גירושין על מנת שתוכלו להבין מהם הזכויות שמגיעות לכם, האם זה חכם לעזוב את הבית ועוד שלל שאלות שבטוח יהיו לכם בשלב המורכב הזה. חשוב להבין ששלב זה הוא שלב מאוד עדין ורגיש להרבה מהזוגות ולכן חשובה נקודת מבט של אדם שיכול לחשוב בצורה מקצועית ורציונאלית.
בשלב זה חשוב מאוד להדגיש שקיימות שתי אופציות, לסיים את הגירושין בצורה רגועה ונינוחה ולהגיע להסכמה בין שני הצדדים או לחילופין לבצע גירושין בסכסוך שיכולים לקחת זמן, כסף והמון אנרגיה לשני הצדדים. כל זוג לרוב מתחיל בניסיון של גירושין בהסכמה שגם בתהליך זה חשוב מאוד הליווי של עורך דין גירושין מקצועי.
התהליך של גירושין בהסכמה לרוב מגיע לאחר שבני הזוג התייעצו עם עורכי דין, משפחה, חברים ודיברו אחד עם השני והגיעו להסכמות בנוגע לדברים הבאים:
האם חובה עו"ד גירושין בתהליך הזה? התשובה היא לא! אבל מומלץ על מנת שתדעו לממש את כל הזכויות שלכם בצורה המיטבית ולבצע את הפעולות הנדרשות בקביעת משמורות על הילדים, מעברי רכוש והסדרת תשלומי המזונות. מה שכן, אין צורך בליווי בית המשפט בתהליך כלל. את ההסכמות יש להגיש לבית המשפט על מנת שייתן להסכמות אלו תוקף חוקי.
לעיתים שיחת גירושין בהסכמה יכולה להביא את בני הזוג להחלטה שהם רוצים לתת צ'אנס נוסף לזוגיות שלהם, לפעמים ההחלטה מוסכמת על שני הצדדים ותהליך הגירושין עובר בצורה קלה וחלקה יותר ולפעמים תהליך זה מסתיים בחוסר הסכמה מוחלטת ומכאן לסכסוך בהליך גירושין.
חשוב מאוד לשים לב לדבר הבא, מי שפותח את הבקשה ליישוב סכסוך יכול לקבל החלטה באיזה בית דין לעשות זאת – בבית דין רגיל או בבית הדין הרבני. דבר זה הוא נתון שלא כולם יודעים ולכן חשוב להיות על הדברים במידה ואתם רואים שהגירושין הולכים לסכסוך. אותו אדם שפתח את ההליך יכול במהלכו גם לקבל החלטה להעביר את ההליך לבית דין אחר.
לפי חוק יישוב סכסוכים בני הזוג המגישים בקשה ליישוב סכסוך חייבים לעבור לפחות פגישה אחת של גישור על מנת שיוכלו להתקדם להליך תביעה לרוב ימליצו על יותר מפגישה אחת. המטרה היא למנוע את המעבר של ההליך לתביעה משפטית ובעצם להגיע להסכמה מחוץ לבית המשפט. במידה ואתם או עורכי הדין שלכם יראו שלא ניתן לפתור את הסכסוך בגישור לא תהיו מחוייבים ללכת לפגישות גישור נוספות. מומלץ ואף חובה מבחינה אחראית להגיע עם ייצוג לגישור.
במידה ובני הזוג הגיעו להסכמות בגישור הם ינסחו הסכם גירושין וייתקפו אותו בבית המשפט. באם לא הצליחו להגיע להסכמות קונקרטיות יעבירו את ההליך לבית משפט ויפתחו תיק גירושין.
כאשר אנחנו מדברים על מתן ה"גט" הרשמי לזוגות יהודיים (גם אלו שנישאו בצורה אזרחית בחו"ל) קיימת החלטה בלעדית של בית הדין הרבני. גם אם אישרתם הסכם בבית הדין המשפטי אתם חייבים ללכת לבית הדין הרבני על מנת להשלים את הגירושין שלכם גם בפני המדינה. במילים אחרות את הגט הרשמי ניתן לקבל אך ורק בבית הדין הרבני.
שאר ההסכמות שעשיתם כמו: משמורות, מזונות, רכוש ועוד יוכלו להתבצע מול בית המשפט המתעסק בענייני משפחה. כמו שאמרנו קודם, מי שמגיש את הבקשה ליישוב סכסוך קודם הוא זה שיוכל לקבוע איפה ידונו כל ההחלטות אשר לא קשורות לגט עצמו ולכן יש חשיבות בפעולה מהירה בעת ההבנה שההליך הולך לסכסוך.
במידה וקיימים ילדים לבני הזוג שמתגרשים זה הדבר הראשון שבו יעסקו בני הזוג שנפרדים. עניין הילדים מתחלק לשניים זמני השהות עם ההורים ותשלומי מזונות. חשוב לתת לעורך דין הגירושין להוביל את הדיון הנ"ל כיוון ומדובר בנושא רגיש.
במסגרת הליך הגירושין, עקב פיצול התא המשפחתי, אין מנוס מלעסוק בשאלת זמני השהות של ילדי הזוג:
חשוב לציין שבכל מקרב כזה של חלוקת משמורות וזמני שהות מול ענייני בית המשפט היא טובת הילד. מה יהיה הכי טוב לילד כך שיוכל להמשיך את חייו בצורה טובה, ללא הפרעות וללא בעיות שיכולות להתפתח בהמשך. שימו לב לעיתים בתי המשפט מעדיפים לתת את הילדים לאמא עד גיל 6 אך חשוב להבין שכל מקרה לגופו.
במקרים בהם אין הסכמה בין ההורים, ובית המשפט מתרשם כי הסכסוך עמוק, בית המשפט ייעזר בשירות לשכת השירותים החברתיים לצורך בירור מעמיק אודות יכולתו של כל צד להמשיך ולתפקד כהורה לילדיו. העובד הסוציאלי, מטעם השירותים החברתיים, ימליץ לבית המשפט על אופן החלוקה הרצוי, אולם מדובר בהמלצה בלבד.
נשים לב, שבמסגרת תביעת זמני שהות דעתם של ילדי הזוג נלקחת בחשבון, לעתים, וככל שהילדים מבוגרים יותר – כך דעתם תהיה בעלת משקל רב יותר על הכרעת בית המשפט. יובהר, כי בהסכמה, תביעת זמני שהות תוכל להידון בבית דין רבני, ולאו דווקא בבית משפט. קיימים, באופן גס, שני סוגים של זמני שהות: זמני שהות שווים וזמני שהות חלקיים.
חובת ההורים לדאוג לילדיהם נדמית כמובנת מאליה. אולם, כבר אלפי שנים מתקיימות דרישות שונות בתרבויות שונות, הנוגעות לסטנדרט הרצוי לדאגת ההורים לילדיהם. הדין העברי, למשל, התייחס לכך בפירוט רב לראשונה כבר בימי בית שני, שם, בעריכת המשנה, פורטו חובות ההורים (ובפרט האב) על ילדיהם:
גם כיום, המחוקק הישראלי מטיל על הורים לילדיו חובות שונות. חובות אלו אינן מותנות בתא בהיות התא המשפחתי אחיד, והן ממשיכות לחול גם לאחר גירושין. על כן, במסגרת הליך גירושין, בו בהכרח זמני השהות של הילדים תהיה שונה מכפי שהייתה קודם לגירושין, מתחייבת התייחסות לאופן בו ההורים ידאגו לילדיהם מבחינה כלכלית. בשביל כך, דנים בדמי המזונות.
כאמור, דמי המזונות יכולים להיקבע בין ההורים באמצעות הסכם הגירושין. אולם, בהיעדר הסכם, בית המשפט יכריע באשר לדמי המזונות. נשים לב – כי דמי המזונות, על אף שמשולמים מאחד ההורים לשני, אינם זכותו של ההורה הזכאי לדמי המזונות, אלא הם זכותו של הילד, כאשר ההורה הינו רק מוטב המזונות.
אופן חלוקת וקביעת דמי המזונות הינו נושא מורכב, המשתנה מאד בין מקרה למקרה ובהתאם לאיזה בית משפט דנים בסוגיה רבני או בית המשפט הרגיל. רוצים לדעת כמה דמי המזונות יעלו לכם כנסו למאמר הבא >>>
גם לאחר שנקבעים דמי מזונות, ניתן לנסות ולעתור כנגדם ולקוות לשינויים באמצעות עתירה לבית המשפט, אם הנסיבות שעל בסיסן נקבעו דמי המזונות המקוריים השתנו ועל כן מוצדק כעת לשנותם.
אנו ממליצים לכם לקרוא את המאמר השלם על דמי מזונות, ולקבל מידע מקיף על גובה דמי מזונות, איך מחשבים, עד איזה גיל משלמים וכו'.
חלוקת רכוש בגירושין, או, הסדר איזון משאבים, הינה פרוצדורה משפטית נוספת שנעשית במסגרת הגירושין. עקרונית, כאשר הזוגיות מתפרקת דרך גירושין, השאיפה היא לחלוקה שווה בין בני הזוג. אולם, חלוקה זו תיעשה רק בכל הקשור לרכוש המשותף של בני הזוג. נשים לב, שייתכנו מצבים בהם יוכרע בדיון עם עורך דין גירושין שעל החלוקה שלא להתבצע בשוויון מלא.
על פי הדין, רכוש משותף הינו כלל הנכסים שצבר הזוג במהלך תקופת הנישואין. זאת, בין אם הרכוש רשום בבעלותו של הזוג ובין אם רשום בבעלותו של אחד מבני הזוג בלבד. כלומר, אם בני זוג רכשו, למשל, דירה, במהלך הנישואין, אזי שהדירה הינה רכוש משותף.
אולם, נשים לב כי ייתכנו נכסים אשר נצברו במהלך הנישואין, אך לא ייחשבו כרכוש משותף ביניהם:
נבהיר, כי חלוקת הרכוש לא תיעשה באמצעות חלוקה לשניים של כל נכס ונכס או מכירתו וחלוקה שווה של כספי התמורה, לרוב חלוקה אינה הכרחית ובדרך כלל לא תתבצע. לרוב, השאיפה תהיה לנסות ולאמוד את שווי הנכסים ולחלקם בין בני הזוג, תוך הימנעות כמה שאפשר ממכירה, בניסיון לחלק כמה שיותר בשווה.
אנשים רבים, לקראת החתונה, נוטים לחתום על הסכם ממון. במסגרת הסכם ממון, בני הזוג יכולים לקבוע חלוקה שונה מאשר החלוקה שנעשית דרך המנגנון של הסדר איזון המשאבים.
על מה משלמים? | כמה זה עולה? | מידע נוסף |
---|---|---|
פגישת ייעוץ ראשונית | החל מ-500 ועד 1500 ש"ח | קיימים עורכי דין שלא לוקחים תשלום על פגישת ייעוץ ראשונית. חלק מעורכי הדין מנקים את הייעוץ משכר הטרחה. |
ייצוג משפטי | בין 60,000 ל-150,000 ש"ח | ההליך המשפטי כולל בתוכו לעיתים מאבק ארוך טווח הכולל בעיות במשמורות הילדים, בעיות בעניין הרכוש וענייני מזונות. |
תביעה יחידה | בין 8,000 ל- 30,000 ש"ח | |
הסכם זמני שהות | בין 8,000 ל-20,000 ש"ח | |
הסכם רכוש | בין 8,000 ל-20,000 ש"ח | |
צו הגנה ותצהירים | 15,000 ש"ח |
הליך נישואין ברבנות יכול להיות מעט מאיים לזוגות רבים, ועל כן, קיימת תופעה נפוצה של נישואין אזרחיים. אולם, כאמור, כאשר מדובר בגירושין, הדין הדתי יחול גם כאשר בני הזוג התחתנו בנישואין אזרחיים.
אולם, ישנן מספר דרכים בהן ניתן להתגרש בהליך אזרחי. למשל, במצב בו בני זוג נישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל, תופעה נפוצה בפני עצמה, הם יוכלו אף להתגרש בהליך אזרחי, ככל שהמדינה בה התחתנו מאפשרת זאת. לאחר שהתגרשו בגירושין האזרחיים בחו"ל, יוכלו לחזור לארץ ולרשום את גירושיהם, שיקבלו תוקף משפטי מחייב.
אולם, גם כאשר נישאו בני הזוג בנישואים אזרחיים אך בוחרים לבצע את הליך הגירושין בארץ, דרך בית הדין הרבני, הליך הגירושין האזרחי יהיה, בפועל, מעט "רך" ואף גמיש יותר מאשר ההליך שמתבסס על הדין הדתי.
למשרד ותק וניסיון רב בדיני הגירושין ומשפחה על כל גווניהם תוך שילוב הסמכות בייפוי כוח מתמשך וכן הסמכה כנוטריונית מטעם משרד המשפטים. אנו מייצגים אנשי הייטק ובעלי עסקים בשיתוף עורכי דין ויועצים מומחים בנושא אופציות ומניות מסוגים שונים.
כמו כן, אנו מייצגים בעלי חברות, תוך התמחות בחברות ציבוריות הנסחרות בבורסה הישראלית, בהליכי גירושין תוך הגנה מקסימלית על זכויותיהם. צוות עורכי הדין והנוטריונים במשרד פועל בכל תיק בגישה המאפשרת מיצוי מלא של בזכויות הלקוחות, גישה אשר הוכיחה עצמה בהישגים יוצאי דופן של המשרד שבהם אנו גאים.
טיפול משפטי אגרסיבי כנגד תביעות גירושין שרירותיות מצד בן הזוג לרבות מניעת הגשות תביעות סרק והשגת יתרונות טקטיים.
נישואין וגירושין, הינם ההליכים המשמעותיים ביותר בכל הקשור לבניית התא המשפחתי, עליו מתבסס המרקם החברתי כולו. קיומו של תא משפחתי כאמור נתפס, בעיני המחוקק, כאינטרס ציבורי כולל ועל כן, מקובל, בארץ ובעולם, שתתקיים התערבות מסוימת של גורמים ציבוריים הן בהקמת התא המשפחתי דרך הנישואין והן בפירוקו דרך הגירושין.
שימת דגש משמעותי על טובת הילד מצדיקה במידת מה התערבות זו אף היא, תוך שהמחוקק מזהה את הליך הגירושין כסיטואציה החושפת את הילדים לסיכונים מסוימים, ועל כן, מתקיימת התערבות באופן חלוקת הנכסים של הורי הילדים הנמצאים בהליך גירושין והתערבות בקביעת זמני שהות של הילדים.
דיני המשפחה בכלל ונישואין וגירושים בפרט הינם ענף משפטי סבוך מאד, אשר משלב דין אזרחי ודין דתי, תוך ערבוב ביניהם ואף תחרות לגבי הטלת סמכותו של כל דין על ההליכים השונים. על כן, לאור הסיבוך הרב והמשמעות העצומה של כל הליך וכל מחלוקת במסגרת הליך הגירושין, מומלץ לפנות לסיוע וייעוץ משפטי אצל עו"ד גירושין מומחה ובעל ניסיון בתחום.
רחל רייצ'ל שחר ושות' – עורכי דין ונוטריון (2004) מומחים במתן פתרונות לסוגיות גירושין ומייצגים חברות ופרטיים מול מוסדות המשפט השונים ובבתי המשפט. המשרד מעסיק עורכי דין ונוטריונים בעלי ניסיון מעשי של עשרות שנים ומספק פתרונות יצירתיים ותוצאות יוצאות דופן.