עו"ד לענייני צוואות ירושות מומחים בדיני ירושה | עו"ד רחל שחר

עו

עו"ד לענייני צוואות וירושות מומחים בדיני משפחה וירושה

מהי צוואה ומה תפקידו של עורך הדין בעריכת צוואה?

עריכת צוואה – איך עורכים צוואה נכונה?

בעבר, כתיבת צוואה הייתה אירוע נדיר למדי, שהיה שמור בעיקר לבעלי ממון או בנסיבות משפחתיות אשר הצריכו זאת. כיום, כתיבת צוואה ותכנון חלוקתו של הרכוש לאחר מותו של כותב הצוואה היא כמעט דבר שגרתי.

עריכת צוואה הינה פעולה אשר אדם יכול לבצע לבדו או באמצעות עורך דין. במצבים פשוטים וברורים וכאשר על פניו הסבירות שגורם כלשהו יתנגד לקיומה של צוואה נמוכה – יכול אדם לערוך צוואה בעצמו, צוואה בכתב יד, בה יביע את רצונו הפשוט והברור. בכל מקרה בו הצוואה סבוכה יותר או מכילה הוראות מורכבות, או במצבים בהם קיים חשש שצד שלישי כלשהו יגיש התנגדות לקיום צוואה – רצוי מאוד לערוך “צוואה בעדים”, בפני עורך דין, כדי שלצוואה יהיו עדים אשר יוכלו להעיד על נסיבות עריכת הצוואה ועל כל הסובב אותה ועל מצבו ורצונו של המצווה.

במדריך זה נבין מהי צוואה, נבהיר מדוע עריכה של צוואה היא כה הכרחית, נעמוד על שלבים מרכזיים שיש לעבור בתהליך עריכת הצוואה ונמנה מספר דגשים הכרחיים, שכל מי שעומד בפני עריכת צוואה חייב להיוודע אליהם.

שלבים בתהליך עריכת צוואה

שלב פעולה פרטים נוספים
1 קביעת רצונות קביעת הנכסים, הרכוש וחלוקתם
2 בחינת יורשים ונכסים זיהוי היורשים הראשוניים והחלוקה המבוקשת
3 הגבלות ותנאים קביעת הוראות מיוחדות והגבלות

מהי צוואה ומדוע היא הכרחית?

צוואה היא מסמך משפטי מחייב, אשר מתאר את מגוון רצונותיו של האדם לגבי חלוקת כספו, רכושו ונכסיו לאחר פטירתו. מטרתה העיקרית של עריכת הצוואה היא להבטיח כי מיטב הנכסים של האדם יוקצו בהתאם לציפיותיו וכן למנוע מחלוקות מצערות פוטנציאליות בין היורשים.

מה קורה אם אין צוואה?

ככל שהמנוח נמנע מלהשאיר אחריו צוואה, ייכנסו לתוקף הוראות חוק הירושה. במצב דברים זה, חוק הירושה הוא זה אשר יקבע מי יהיו יורשיו של הנפטר וכן יגדיר את אופן חלוקת העיזבון ביניהם. ההסדר אשר מתואר בחוק הירושה אמור, על פניו, לשקף את האופן שבו רוב האנשים היו מעוניינים לחלק את העיזבון שלהם, ואף על פי כן הוא הסדר בעל אופי כללי, שלא בהכרח מתאים לנסיבות הספציפיות של כל מוריש.

מכאן, אם כן, נגזרת החשיבות הרבה אשר טמונה בעריכת צוואה. עריכת הצוואה מאפשרת לכם לגבור על הסדר ברירת המחדל המצוין בחוק הירושה, וליצור הסדר חלוקת עיזבון מותאם אישית, אשר יוכל להגשים באופן מדויק את מכלול הרצונות והצרכים שלכם, ללא כל התערבות כפויה מצד המחוקק. לאור זאת, כיום, אין כל עוררין על כך כי כל אדם זקוק לצוואה, ללא קשר לגילו או שמא למצבו הכלכלי.

מי רשאי לערוך צוואה?

בעיקרון, כל אדם רשאי לערוך את צוואתו שלו, למעט מספר חריגים המנויים בסעיף 26 לחוק הירושה –

קטינים (ילדים מתחת לגיל שמונה עשרה)

פסולי דין (מי שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם בעקבות מחלת נפש או ליקוי שכלי)

מי שדעתם אינה צלולה, ועל כן אינם מודעים למשמעות של עריכת הצוואה

אם כן, אם אתם עומדים בפני עריכת צוואה וחוששים כי מישהו עלול לערער על כשירותכם בעתיד ולטעון לפסלות הצוואה בשל כך, מומלץ להצטייד בחוות דעת רפואית מבעוד מועד, אשר תהווה הוכחה ברורה לכשירותכם. למען הסר כל ספק, ניתן לצרף את חוות הדעת הרפואית לצוואה עצמה.

שלבים מקדימים לקראת עריכת צוואה

ככל שאתם ניצבים בפני שלב עריכת הצוואה, מומלץ לנקוט במספר צעדי הכנה מרכזיים, אשר יוכלו להבטיח כי רצונותיך ישתקפו במדויק בצוואה –

  • הכינו רשימת נכסים – הכינו רשימה מפורטת של מלאי הנכסים שלכם, לרבות נכסי נדל"ן, חשבונות בנק, השקעות, רכוש אישי, חפצים יקרי ערך ואף קניין רוחני בלתי מוחשי. מכלול הנכסים מהווה הלכה למעשה את העיזבון שלכם
  • הגדירו את יורשיכם – חשבו מי הם האנשים או הארגונים שברצונכם להוריש להם את נכסיכם. לצד זאת, חשבו על יורשים חלופיים, למקרה שבו יורשיכם ילכו לעולמם לפניכם.
  • חשבו על היבטים משלימים – כאשר חושבים על צוואה, נהוג לחשוב על הורשה של נכסים פיזיים. אמנם, צוואה עשויה לכלול התייחסות להיבטים נוספים, וכן הוראות פעולה לגורמים שונים. כך, למשל, אם אתם הורים יחידנים עם ילדים קטינים, תוכלו למנות בצוואתכם אפוטרופוס שיטפל בילדיכם לאחר מותכם, ולתת לו הנחיות כיצד לפעול.
  • הסדרת חובות – כאשר אדם משאיר אחריו חובות כספיים לאחר מותו, הנושים זכאים לגבות את החוב מתוך הירושה, וזכותם גוברת על זכות היורשים. על כן, אם כיום הנכם בעלי חובות, קחו זאת בחשבון כאשר אתם ניגשים לנסח את צוואתכם.
  • שקלו השלכות מיסוי – כיום, לא חל בישראל מס ירושה ישיר. אף על פי כן, חיובי מס שונים עשויים לחול על היורשים בעקיפים, בעקבות ביצוע פעולות הנוגעות למימוש העיזבון. כך, למשל, אם היורשים ירצו למכור את הדירה שירשו, הם עשויים להיות מחויבים בתשלום מס שבח. אם כן, ככל שבכוונתכם להוריש נכסי מקרקעין, קחו בחשבון כי קרוביכם עשויים להיות מחויבים בתשלומי מיסים גבוהים.

שלבים מקדימים בטרם עריכת צוואה לצורך ייעוץ מושכל עם עו"ד

מספר שלב פעולה פרטים נוספים
1 יצירת רשימת נכסים יצירת רשימה מפורטת של כל הנכסים, כולל נכסי נדל"ן, חשבונות בנק, השקעות, רכוש אישי, חפצים יקרי ערך וקניין רוחני
2 הגדרת יורשים זיהוי האנשים או הארגונים שברצונך להוריש להם את נכסיך, וגם חשיבות חשיבה על יורשים חלופיים
3 התייחסות להיבטים משלימים ניתוח וכתיבת הוראות בצוואה לגבי נושאים כמו טיפול בילדים קטינים או התייחסות לנכסי מקרקעין
4 סדרת חובות ניתוח של החובות הקיימות וההשלכות שלהן על היורשים, כולל חיובי  מסים והשלכות מסוימות
5 התייחסות להשלכות מיסוי בדיקת השלכות מיסויות על הנכסים שיורשו וקבלת חוות דעת מעורך דין מומחה לאפשרויות להפחתת מיסוי

דרכים לכתיבת צוואה על פי הדין בישראל

על פי הדין הישראלי, אשר מבוסס בעיקרו על חוק הירושה ועל ההלכה הפסוקה של בתי המשפט, כל אדם מחזיק בזכות לנסח את צוואתו שלו באופן עצמאי, בהתאם למכלול העדפותיו.

נכון להיום, קיימות ארבע שיטות מוכרות לעריכת צוואה, אשר מעניקות למוריש את החופש לבחור בדרך המועדפת עליו – צוואה בכתב יד – ליחידים יש את האוטונומיה לחבר לעצמם צוואה בכתב ידם.

במסגרת זו, על מסמך הצוואה להיכתב בכתב היד של המוריש עצמו, ובכלל זאת לכלול את תאריך ניסוח הצוואה כמו גם את חתימת המוריש. בשונה משיטות אחרות לעריכת צוואה, גישה זו אינה מחייבת מעורבות של עורך דין או נוכחות של עדים. יחד עם זאת, החיסרון העיקרי של שיטה זו טמון בקלות הפוטנציאלית שבה יכולים מי שלא מרוצים מהצוואה לערער על האותנטיות שלה. צוואה בעדים – צוואה בעדים צריכה להיערך בנוכחותם של שני עדים לפחות. על העדים להיות "בלתי משוחדים" וחסרי משוא פנים, כלומר הם אינם יכולים להופיע כיורשים בצוואה, וזאת על מנת להבטיח את האובייקטיביות שלהם.

בדומה לעריכת צוואה בכתב יד, במצב של צוואה בעדים אין כל דרישה פורמלית לנוכחותו של עורך דין או לחתימתו, אך כמובן שהדבר עשוי לתרום למהימנות הצוואה בעיני הרשויות. צוואה בפני רשות – אפשרות נוספת לעריכת צוואה היא עריכתה בכתב או בעל פה בפני רשות מוסמכת. רשות מוסמכת עשויה להיות שופט מוסמך, חבר בית דין דתי, רשם בית משפט או רשם לענייני ירושה. עצם המעורבות של גורם רשמי מוסיפה נדבך של פורמליות ואמינות ליצירת הצוואה.     בעל פה – בהנחה כי אין ביכולתו של מוריש לערוך צוואה באחת מן השיטות אשר מנויות מעלה, קיימת אופציה נוספת של עריכת צוואה בעל פה. על המצווה לומר את צוואתו בפני שני עדים אובייקטיבים, אשר דוברים את שפתו שלו, כאשר עליהם לערוך את דבריו בדיוק מרבי ב"זכרון דברים". זיכרון הדברים יהווה הלכה למעשה את הצוואה. עריכת צוואה בעל פה נפוצה בעיקר במצבים שבהם המצווה מצוי על ערש דווי או רואה עצמו כמי שעומד למות. לבסוף,

שיטת עריכת צוואה דרישות ותהליכים יתרונות חסרונות
צוואה בכתב יד כתיבה על ידי המוריש, כולל חתימה ותאריך אוטונומיה, לא דורשת עזרת מקור אחר (עורך דין) ייתכן ערעור על אותנטיות, אין אמיתות פומבית
צוואה בעדים בנוכחות שני עדים חופשיים ואובייקטיביים עדים מאמינים ואובייקטיביים, יכולה להתחיל אותנטיות יש דרישה לעדים נוספים, קשה לאתר את העדים עתיד
צוואה בפני רשות על ידי רשות מוסמכת (שופט, רשם ירושה וכד') פורמליות ואמינות נוספות, הלך פומבי מובטח תלות ברשות מוסמכת, עלולה להיות יותר יקרה
צוואה בעל פה אמיתות בפני שני עדים חופשיים ואובייקטיביים קלה להכין, אופציה אם אין אפשרות לערוך בדרכים אחרות תלות בזיכרון העדים, עשויה להתקבל בקושי בבתי משפט

על מנת להבטיח את התוקף המשפטי של הצוואה, על היורשים להגיש בקשה לקבלת צו לקיום צוואה.

 

היבטים חשובים שצריכים להופיע בכל צוואה

צוואות אשר מנוסחות כדבעי צריכות לכלול התייחסות מפרשת ל-4 היבטים מרכזיים מי הם היורשים? על המוריש לפרט באופן ברור, שאינו משתמע לשתי פנים, מי הם יורשיו, מה הם פרטי הזיהוי שלהם, ומהו הקשר שלו אליהם. בפרט, נהוג להבחין בין יורשים ישירים לבין יורשים חלופיים ("יורש במקום יורש"). כך, למשל, אם אחד היורשים נפטר בטרם מות המוריש, ניתן להורות על יורש חלופי במקומו. זאת ועוד, ניתן להתייחס בצוואה אף ליורשים ממשיכים ("יורש אחר יורש"). כך, אם היורש שזכה בעיזבון הולך לעולמו, ניתן לקבוע מי יירש עיזבון זה אחריו. מהו העיזבון? יש לפרט ברמת פירוט גבוהה מהם הנכסים אשר כלולים בעיזבון, בין אם מדובר בנכס מקרקעין, בין אם מדובר בחפץ יקר ערך ובין אם מדובר בקניין רוחני. כך, למשל, ככל שמדובר בדירה, אין להסתפק בציון הכתובת שלה – יש גם לציין את מספר הגוש והחלקה כפי שהם רשומים באופן פורמלי בטאבו. באופן דומה, ככל שמדובר בחשבון בנק, יש לציין הן את מספר החשבון המלא והן את פרטי הסניף, על מנת למנוע חוסר ודאות.

 

כיצד יחולק העיזבון?

על המוריש לציין את האופן שבו יחולקו כספיו, נכסיו ורכושו בין יורשיו. מהם התנאים לחלוקה? על המוריש להבהיר, ככל שהוא מעוניין בכך, אם קיימים תנאים לקבלת הירושה. כך, למשל, הוא יכול להתנות את ההורשה של נכס מסוים בביצוע פעולה כלשהי על ידי היורש. למותר לציין כי על התנאים להיות אפשרים לביצוע וכמובן מוסריים ואנושיים – אחרת, הם עלולים להיפסל בדיעבד מן הטעם שהם סותרים את תקנת הציבור.

היבטים חשובים בצוואה פרטים והבהרות
מזוהה יורשים וקשריהם ציון מי הם היורשים, פרטי זיהוי, וקשרים ביניהם. ישירים, חלופיים, אחרי יורש נפטר וכד'.
פרטי העיזבון רשימת הנכסים הכלולים בעיזבון, כולל רכוש רוחני, נכסי צומת, ומידע דודיקטי אודותם (כתובת, מספרי חשבון בנק, וכד').
חלוקת העיזבון הסבר כיצד יחולק העיזבון בין היורשים. תנאים, הוראות מיוחדות, או תקנות לחלוקה ספציפית.

למה צריך לשים לב בעריכת צוואה?

עריכת צוואה היא משימה משמעותית וחשובה, אשר עתידה להכריע את גורל הנכסים של האדם לאחר פטירתו. זו מלאכה אשר דורשת התייחסות מדוקדקת, ואין להקל בה ראש. על כן, אם ברצונכם לערוך צוואה על הצד הטוב ביותר, הן מבחינת הצורה והן מבחינת התוכן, עליכם לשים לב למספר היבטים מרכזיים –

  • ניסוח בהיר ומפורש – נסחו בבירור את רצונותיכם ואת כוונותיכם בצוואה, כך שלא ייוותר כל מקום לספק. כתיבה מפורשת וברורה מונעת עמימות ומקום לפרשנות, ומאפשרת לרצונותיכם להתממש בדיוק לפי מבוקשכם. כמו כן, כאשר הדברים מצוינים באופן חד משמעי, נמנעים סכסוכי ירושה בוטים ומצערים.
  • הנמקה מפורטת – ככל שבחרתם לנשל יורש, שעל פי דין היה אמור להופיע בצוואתכם, עליכם לנמק את הסיבה להדחתו מן הירושה. הימנעות מהנמקה עלולה לעורר חשש שמא גורם זר התערב בעריכת הצוואה, ולפתוח פתח לתביעות מצד היורש שנושל. על מנת להימנע מסכסוכי ירושה ומהתדיינויות משפטיות ארוכות ומתישות, מומלץ לבטא באופן מפורש מדוע בחרתם להדיר אדם מסוים מצוואתכם, וכך להבטיח כי בית המשפט יכבד את רצונכם גם לאחר פטירתכם.
  • עמידה בדרישות פורמליות – ודאו כי הצוואה שלכם עומדת בבירור בדרישות החוק, על מנת למנוע את פסילתה בעתיד מטעמים פורמליים.
  • עדכונים שוטפים – עריכת צוואה היא תהליך דינמי, אשר עשוי להתפרש על פני מספר שנים. ככל שבחרתם לערוך צוואה בגיל צעיר, השתדלו מעת לעת לסקור את צוואתכם, וערכו בה שינויים, כך שהיא תמיד תתאים לנסיבות העדכניות ביותר שלכם. כך, כל מאורע שחל במהלך חייכם, כגון נישואים, גירושין, לידת ילדים או שינוי במצב הכלכלי, הנפשי או הבריאותי, עשוי להצדיק את עדכונה של הצוואה שלכם.
  • קיום תקשורת פתוחה – תקשרו את כוונותיכם עם קרוביכם ויורשיכם העתידיים, במיוחד אם החלטותיכם עלולות להפתיע אותם. בפרט, מומלץ לספק ליקרים לכם הנחיות ברורות לגבי מיקום הצוואה שלכם ומסמכים חשובים אחרים.
  • קבלת הכוונה מקצועית – התייעצו עם אנשי מקצוע משפטיים ופיננסיים על מנת לוודא כי הצוואה שלכם תואמת את יעדי תכנון העיזבון הכוללים שלכם. בכלל זאת, אל תהססו לבקש עצות לגבי אתגרים או מורכבויות פוטנציאליות שנובעים מן המצב הספציפי שלכם.
היבטים חשובים בעריכת צוואה עקרונות והמלצות לעריכת צוואה
ניסוח בהיר ומפורט כתיבה בצורה ברורה ומדויקת עם קשיות ועמימות. הבהרה מוחלטת ומפורטת של כוונות ורצונות.
הנמקה מפורטת ניהול הסיבות להדחה של יורש מסוים מהירושה בצורה פרוטה ומפורטת.
עמידה בדרישות פורמליות וודאות כי הצוואה עומדת בכל דרישות החוק ואין בה פגיעה בפסקי-דין.
עדכונים שוטפים סקירה מתמדת של הצוואה והבטחה שהיא מתאימה למצב הנוכחי והשינויים בחייכם.
תקשורת פתוחה שיחה והסברים לירשים ולקרובים על כוונותיכם ומקום אחסון הצוואה.
ייעוץ מקצועי התייעצות עם עורך דין מומחה בתחום לוודא את עמידותה המשפטית של הצוואה.

מהו תפקידו של עורך דין בעריכת צוואה?

ליווי צמוד של עורך דין מומחה בתהליך עריכת צוואה וניהול ההיבטים המשלימים של תכנון העיזבון עשוי להיות מועיל וחיוני במיוחד בשל מספר טעמים מרכזיים –

  • מומחיות משפטית – לעורכי דין מנוסים יש הבנה עמוקה של המורכבויות המשפטיות הנוגעות לעריכת צוואות ותכנון עיזבון. הם יכולים לעזור לכם לנווט בין סבך הדרישות המשפטיות המורכבות ולהבטיח כי הצוואה שלכם תקפה וניתנת לאכיפה.
  • שירות מותאם אישית – אין צוואה אחת כמשנתה. כל צוואה היא עולם ומלואו וצריכה להיות מנוסחת בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל אדם ואדם. עורכי דין יכולים לספק עבורכם ייעוץ מותאם אישית, אשר יהיה מבוסס על מצבת הנכסים שלכם, על מצבכם המשפחתי והבריאותי, ועל יעדי תכנון העיזבון הכוללים שלכם.
  • הימנעות מטעויות מצערות – אנשי מקצוע משפטיים יכולים לעזור לכם להימנע מטעויות נפוצות, אשר עלולות להוביל לפסילת הצוואה או ליצור בלבול וחוסר ודאות. בכלל זאת, עורכי דין מנוסים יקפידו על שימוש בניסוחים מדויקים, ויבטיחו כי כלל הדרישות הפורמליות המשפטיות תתבצענה כראוי.
  • טיפול במצבים מורכבים – אם המצב הפיננסי שלכם מורכב, במובן זה שהוא כולל ריבוי בנכסים, בהשקעות או באינטרסים עסקיים, עורך דין מומחה יוכל לספק עבורכם הדרכה משמעותית, ויסייע לכם לפתור כל מורכבות שעלולה לצוץ בדרך.
  • ניווט בדינמיקה המשפחתית – במקרים של סכסוכים משפחתיים פוטנציאליים או של דינמיקה משפחתית מורכבת, עורך דין מנוסה יסייע לכם ליצור צוואה שתיקח בחשבון את מערכות היחסים השונות, ותמזער את הסיכון לקיומן של מחלוקות בין היורשים.
  • תכנון מס – עורכי דין בעלי אוריינטציה כלכלית יוכלו לספק לכם תובנות בעלות ערך לגבי השלכות מס פוטנציאליות על העיזבון שלכם, כמו גם להציע אסטרטגיות לצמצום נטל המס על היורשים שלכם.
  • עדכון ובדיקה – עורכי דין יכולים לסייע בבדיקה שוטפת של הצוואה שלכם, ולעדכן אותה בעת הצורך, על מנת להבטיח שהיא תישאר עדכנית ומתאימה לכל שינוי שעלול לצוץ בחייכם, כגון נישואים, גירושין או לידת ילדים.
  • התנהלות מול מנהלי עיזבון – אם תחליטו למנות בצוואתכם מנהל עיזבון, עורך הדין יוכל לעמוד איתו בקשר צמוד, ללוותו בתהליך קיום הצוואה, ולסייע בהבטחת ניהול חלק ויעיל של העיזבון שלכם.
  • פורמליות משפטיות – עורכי דין יכולים לעזור לכם לנווט בין הדרישות הפורמליות המשפטיות המורכבות הנוגעות לעריכת צוואה, כגון הדרישה בדבר נוכחות עדים או הצורך בהבטחת כשירות לעריכת צוואה. זאת, על מנת להבטיח שהצוואה שלכם עומדת בכל אמות המידה החוקיות.
  • שקט נפשי – מעורבות של עורך דין יכולה לספק לכם שקט נפשי, שכן היא מבטיחה לכם כי הצוואה שלכם ערוכה היטב ונכונה מבחינה משפטית. כאשר צוואה נערכת על פי דין, פוחתים באופן משמעותי הסיכויים שמא אתם או יורשיכם תאלצו להתמודד עם אתגרים בלתי צפויים בעתיד.

אכן, על פי הדין ניתן ליצור צוואה פשוטה ללא כל מעורבות של עורך דין בעניין. אף על פי כן, אין כל צל של ספק כי פנייה לייעוץ מקצועי נותנת מעטפת נוספת של מהימנות ואמינות לצוואה שלכם, והיא אף הופכת לחשובה ולחיונית במיוחד במצבים מורכבים יותר. במילים אחרות, עורכי דין בעלי מומחיות בדיני ירושה יכולים להציע עבורכם כישורים רבי ערך, שיפחיתו את הסבירות לבעיות משפטיות בעתיד ויאפשרו לכם לישון בראש שקט.

תפקידי עורך דין בעריכת צוואה
טיפול במצבים מורכבים יסייע בהדרכה ופתרון בעיות פיננסיות מורכבות, כולל ריבוי בנכסים ובהשקעות.
ניווט בדינמיקה המשפחתית יסייע ביצירת צוואה שמתחשבת בסוגיות משפטיות ומניעים משפחתיים, כדי למנוע סכסוכים בין היורשים.
תכנון מס יספק תובנות ואסטרטגיות לצמצום מס פוטנציאלי, ויבצע התמודדות עם ענייני המס הקשורים לעיזבון.
עדכון ובדיקה יבצע בדיקות שוטפות ועדכונים שוטפים של הצוואה, כדי להבטיח את עדכנותה והתאמתה לשינויים בחייהם של המטפלים.
התנהלות מול מנהלי עיזבון יתנהל בצורה צמודה עם מנהלי עיזבון במקרה של מינוי מנהל, ויסייע בהבטחת ניהול יעיל של העיזבון כפי שנקבע.
פורמליות משפטיות יסייע בניווט בדרישות הפורמליות, כולל הגשת עדויות והבטחת כשירות לעריכת הצוואה, על מנת להבטיח תקינותה המשפטית.
שקט נפשי יספק שקט נפשי על ידי עריכת הצוואה בהתאם לדיני המקום, ובכך יפחית את הסיכויים לסכסוכים משפטיים עתידיים.

עורכת דין רחל שחר, עו"ד העוסקת בירושות וצוואות  עומדת בראש משרד עו"ד רחל שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בדיני משפחה המשרד מדורג על ידי חברת הדירוג הבינלאומית d&b כאחד מ-50 המשרדים המובילים במדינת ישראל בתחום דיני משפחה וירושה.

 

 

על מה עברנו במאמר זה
Recommended Firm Logo
עו
לקבלת ייעוץ פרטני דיסקרטי - השאירו פרטים, או חייגו למספר:
03-7949755
Picture of עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר
עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.

המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.