התייחדות בין אסירים ידועים בציבור בכלא איזה אישורים נצטרך? | המדריך המלא על כל זכות המגיעה לכם | כל השאלות וכל התשובות

העותרת, אסירה נוצריה, מרצה עשר שנות מאסר בגין הריגת בן זוגה והיא מבקשת להתייחד עם אסיר אחר שכן ברצונם להביא ילדים לעולם.

עו

2.      העותרת צירפה  אישור נוטריוני מיום 26.1.12  הנותן תוקף להצהרת הזוגיות של השניים לפיה הם מצויים בקשר מזה מספר חודשים.  כן צוין בתצהיר, כי הם מעוניינים "לטפח את הקשר ע"י זוגיות ותא משפחתי ממש".

בעתירה נכתב, כי העותרת הכירה את בן זוגה במהלך מאסרם לפני כשמונה חודשים ומאחר והיא נוצרייה ובן זוגה מוסלמי הרי שהם אינם יכולים להינשא.

3.      ב"כ העותרת טען כי הוראות פקודת נציבות בתי הסוהר לעניין ההתייחדות מורות, כי ניתנת האפשרות להתייחד גם כאשר מוכחת חברות בין המבקש לבת זוגו. הוא תיאר את הקשר הטלפוני המתנהל בין בני הזוג  ואת העובדה שהאסיר שולח לעותרת כסף  ותמונות וגם היא שולחת אליו מכתבים. לטענתו, תכלית פקודת הנציבות היא להיעתר לבקשה להתייחדות ובמידה וזכות זו נשללת הרי שמדובר בפגיעה קשה באסיר.

4.      במכתב שכתבה העותרת היא טוענת שתפקודה בכלא חיובי, היא בת 40 והקשר בינה לבין האסיר מבוסס על שיחות טלפון יום יומיות ועל משלוח מכתבים ותמונות במשך כשנה, היא בודדה בארץ ומעוניינת לחיות עם האסיר כבעל ואישה, בין כותלי בית הסוהר.

5.      רשות בתי הסוהר סרבו אפשר לעותרת להתייחד עם האסיר שכן לטענתם הוראות פקודת נציבות בתי הסוהר באשר להתייחדות מורות שהתייחדות עם בן זוג מותרת רק בכפוף להצגת תעודת נישואין, או בכפוף להוכחת קשר זוגי העולה לכדי הגדרת "ידועים בציבור" , או בהוכחת ביקורים אצל האסיר במשך שנתיים ע"י חבר או חברה.

באשר להגדרת ידועים בציבור הפנה המשיב לפסה"ד בע"א  621/69 נסיס נ' יוסטר, פ"ד כ"ד (1) 617, בעמ' 619 בו נפסק, כי ההכרה בבני זוג כידועים בציבור תהיה כרוכה, בין היתר, בהוכחת קיומו של משק בית משותף. לטענת המשיב העותרת והאסיר, שהם אסירים, מעולם לא נפגשו והיכרותם מבוססת על שיחות טלפון ומשלוח מכתבים בלבד.

נוטריון לתצהיר ידוע בציבור-האם ניתן להסתפק בתצהיר נוטריוני במקרה זה?         

סעיף 3 לפקנ"צ 04.40.47 – שעניינה התייחדות וסיוע לפריון אסירים ועצורים, קובע כי התייחדות תאושר לאסיר בהתקיים אחד מן התנאים הבאים:

  1. אסיר / עצור נשוי- מי שהציג תעודת נישואין המעידה על נישואיו.
  2. אסיר / עצור ידוע בציבור- מי שהגיש לשב"ס תצהיר על הידוע/ה בציבור, מאושר ע"י נוטריון.
  3. חברה- מי שביקרה אצל האסיר / עצור בשנתיים האחרונות ברציפות".

הדיון בענייננו נסוב על קיום התנאי של "ידועים בציבור" , שכן העותרת והאסיר אינם בני זוג ולא יוכלו להינשא בשל היותם בני דתות שונות ובשל היותם אסירים הם אינם יכולים לבקר איש את רעותו.

בפסק דין אריאל נ' קרן הגמלאות של חברי אגד בע"מ, תק-על 2010 (3) 2025  [פורסם בנבו] קבע כב' השופט דנציגר את התנאים להכרה בבני זוג כידועים בציבור:

"על מנת להכיר בבת זוג כמי שהיא ידועה בציבור נדרש כי יוכחו שני יסודות מצטברים: קיום חיי אישות כבעל ואישה וניהול משק בית משותף [ראו למשל: (1) 617, 619 (1970); סעיף 9 לפסק דינו של השופט א' ריבלין (כתוארו אז) ב(3) 683, 691 (2002); מנשה שאוה הדין האישי בישראל 695 (מהדורה רביעית, 2001) (להלן: שאוה)]. מבחנים אלו הם מבחנים עובדתיים, ולכן גם השאלה אם פלונית היא ידועתו בציבור של אלמוני היא שאלה עובדתית ) 102, 109 (1962) מול האות ג'; 3) 244, 247 (1966) מול האותיות ו' ו-ז' ; שאוה, בעמודים 683-684]".

התייחדות של אסירים בכלא האם רק לזוגות נשואים?

העותרת והאסיר הכירו במהלך המאסר והם מעולם לא נפגשו ולכן הם אינם מקיימים את הקשר הנדרש לצורך הגדרתם כידועים בציבור.

בית המשפט קובע כי במקרה שבו הצדדים הם רק חברים לא ניתן להסתפק באישור נוטריוני ואולם לאור החשיבות של הזכות לקיים חיי אישות שמותרת גם לאסירים, ומאחר והעותרת והאסיר אינם יכולים להינשא זה לזו בשל היותם בני דתות שונות, מאחר שאינם "ידועים בציבור" בשל העובדה שהכירו רק במהלך מאסרם ומאחר ואינם יכולים לבקר זה את זו בשל היותם אסירים, מאחר והם מרצים עונש מאסר לתקופות ממושכות והם מעוניינים להקים תא משפחתי ולהביא ילדים לעולם, תשקול רשות בתי הסוהר מתן היתר להתייחדות לעותרת ולאסיר, בכפוף לקבלת חוו"ד וועדת אלימות במשפחה, בחלוף שלוש שנים מתחילת הקשר ביניהם בדרך של קיום שיחות טלפון ו/או משלוח מכתבים ברציפות.

נוטריון לבית הסוהר כמה זה עולה?

נוטריון גובה עבור שירותיו בהתאם למחירון נוטריון 2021 שמתפרסם בכל שנה על ידי האגף לנוטריונים במשרד המשפטים. תשומת לבכם שלא כל נוטריון מגיע לבית הסוהר על כן יש צורך לבדוק מראש האם הנוטריון מאושר על ידי משרד המשפטים והאם הנוטריון מגיע לבית הכלא. משרדנו מספק שירותי נוטריון לבית הכלא לצורך חתימה על תצהיר ידועים בציבור להתייחדות.

.

על מה עברנו במאמר זה
Recommended Firm Logo
עו
לקבלת ייעוץ פרטני דיסקרטי - השאירו פרטים, או חייגו למספר:
03-7949755
Picture of עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר
עורכת דין ונוטריון רחל (רייצ'ל) שחר

עו"ד למשפחה לירושה צוואות ולענייני גירושין, עומדת בראש משרד עו"ד שחר הנחשב לאחד ממשרדי הבוטיק בצמרת משרדי עורכי הדין בישראל. המשרד שנוסד על ידה צמח והתפתח וכיום מעניק מגוון שירותים ובהם: דיני משפחה וירושות, ידועים בציבור, אפוטרופסות, ייפוי כוח מתקדם והסכמי ממון.

המשרד משתף פעולה עם צוות יועצים חיצוניים בתחום הכלכלה והאקטואריה על מנת להעניק שירות של מעטפת מלאה. עו"ד רחל שחר, הנחשבת לאוטוריטה בתחום דיני משפחה וירושה ניהלה מאז הסמכתה מאות תיקים סבוכים בתחום דיני המשפחה והירושה תוך ניסיון ראשון במעלה להביא את הצדדים לפתרונות ללא הגעה לכתליי בית המשפט.